Dom za zaštitu djece i žena


// povratak na PROJEKTI

Godina: 2006.
Lokacija: Zagreb
Status: Izvedeno prema prvonagrađenom radu na pozivnom natječaju
Autori: Vesna Mikić, dia, Zorana Protić, dia, Damir Petric, dia

Zgrada Objekta socijalne skrbi  postavljena je linearno na parcelu i poštuje morfologiju parcele. Takvom postavom kuće stvorene su dvije zone parcele, sjeverna i južna. Južna strana parcele pažljivo je hortikulturno riješena i sadrži dječje igralište sa spravama i pješčanikom. Sjeverni, uski pojas parcele služi za linearni kolni pristup objektu.
Novi objekt afirmira linearnost zadane situacije s niskom katnom funkcionalnom izgradnjom afirmirajući program ugodnog životnog prostora za 40 ljudi.
Kuća je koncipirana unutar dvije ovojnice: prva na liniji parcele (čvrsta čelična mreža) u visini prizemlja s gustim zelenilom ruža-penjačica, dok druga ovojnica, neposredno obavija kuću (valoviti polikarbonat) .
Druga ovojnica programirane je širine čime prema punom objektu dobiva različita značenja prostora.
Prema jugu i istoku ovojnica stvara minimalnu galeriju s mjestimice zasađenim ružama. Sa sjeverne strane na katu, ovojnica stvara kontinuiranu galeriju s 2 bloka čajnih kuhinja (druženja i igra djece, glačanje, i sl.).
Glavni ulaz je s istočne strane uz cestovni koridor ulice gdje se stvara ulazni atrij unutar druge ovojnice. To je ujedno otvoreni predprostor koji integrira i kontrolira sve ulaze. Na njega se uz prilaz zgradi naslanja polujavna površina sa 7 parkirnih mjesta za potrebe zaposlenih. Kolni ulaz je također s istočne strane koji u razini prizemlja uzdužno servisira kuhinju, tehniku, gospodarstvo.
Struktura zgrade se razvija u smjeru istok-zapad čime na katu osigurava optimalnu insolaciju i privatnost soba grupiranih u manja susjedstva oko četiri atrija.
Transparentno prizemlje sa zajedničkih prostorima (dnevni boravci, blagovaona, igraonica djece) preko atrija zauzima prostor kroz dvije etaže i prožima se s vanjskim ozelenjenim vrtom. Uz zajedničke prostore u prizemlju funkcionalno se nadovezuju terapijski prostori, čime se postiže stalan kontakt i briga za korisnike Doma. U neposrednoj blizini dnevnih prostora u prizemlju, sa sjeverne strane pozicionirani su kuhinjski i servisni prostori kao i ravnateljstvo (uz glavni ulaz).

Nosiva konstrukcija i obrada površina
Nosivu konstrukciju zgrade čini kombinacija armirano-betonskog sustava nosivih zidova i ploča i armirano-betonskog skeletnog sustava stupova i greda. Svjetla visina zajedničkih prostora u prizemlju je 320 cm (konstruktivna 350cm). Visina kata koji čine grupirane sobe iste svijetle je visine od 320 cm. Predviđena su dva dizala, jedno za hendikepirane osobe i drugo, manje osobno dizalo.
Svaka sobe ima zaseban sanitarni čvor, južnu orijentaciju i direktan izlaz na vanjsku intimnu terasu.
Završna obrada zidova je tamna žbuka, a ovojnicu cijele kuće čini mliječni plašt iz valovitog polikarbonata na čeličnoj podkonstrukciji. Ovojnica ima ulogu zaštite od insloacije, zaštite primarnih prostora Doma s pripadajućim tranzicijskom prostorima. Ona je ujedno i nosilac zelenila – penjačicu od bijelih ruža koje stvaraju posebnu atmosferu kako u smještajnim tako i u zajedničkim prostorima.
Prozori i vrata izrađena su od aluminijske bravarije tamne boje pročelja. Grijanje je centralno na kotlovnicu u gospodarskom traktu prizemne etaže.
Pod u prizemlju je iz toplog lijevanog materijala i šljunčanih vanjskih površina. Sobe na katu obložene su daskama kako bi se postigla topla i prisna atmosfera životnog prostora (katna galerija i kupaone su iz lijevanog materijala). 

// povratak na PROJEKTI