Urbana cjelina sa tri stambene vile


// povratak na PROJEKTI

Godina: 2003. - 2006.
Lokacija: ulica Lisičina, Zagreb

Status: Izvedeno
Autori: Vesna Mikić, dia, Zorana Protić, dia
Površina lokacije; 2500 m2

Položajem na brijegu, utopljenošću u zelenilo zaštićene zone parka Medvednica i otvorenošću stambenih prostora prema vizurama i zelenilu, čuva se osnovna mjera privatnosti. Susjedstvo čine pojedinačne obiteljske kuće u mirnom i sigurnom .
Nova stambena cjelina potpuno se oblikovno, strukturalno i mjerilom uklapa u okoliš. Rahla oblikovna formulacija ova tri zasebna stambena objekta svojim međusobnim odnosom, prateći topografiju i rotirajući se prema vizurama i optimalnim stranama svijeta, stvara jedinstvenu mikrourbanu cjelinu.
Građevine su namjenjene stanovanju sa strukturom jednog stana po etaži i varijacijama jednoetažnih i dvoetažnih jedinica.
Dvojnost građevine interpretirana je posmikom mase u dva uzdužna elementa koji proizlaze iz strukture samog stana te mikrourbanističkih značajki mjesta i njegovog mjerila.

Svi stanovi su tipološki organizirani u dva funkcionalna, prostorna i oblikovna dijela: zona servisa (sanitarije, kuhinja)), zatvorenog kubusa obloženog drvom, te primarna zona (osnovni prostori stana, sobe, dnevni boravak, blagovanje, rad) pretežno otvorena velikim ostakljenim plohama otvora i dinamičnog rješenja zaštite od insolacije kliznim panoima.
Osnovna koncepcija stana temelji se na ideji jednostavno postavljene strukture osnovne stambene jedinice koja svojim zoniranjem omogućuje fleksibilno korištenje prostora.


// povratak na PROJEKTI